Dienstag, 28. Juli 2009

Magath'li Schalke'nin vaat ettikleri

Sadece Almanya icinden degil, disardan da, örnegin Türkiye'den, futbolseverlerin, Bundesliga denildiginde bu sezon en cok merak ettikleri ekiplerin basinda Magath'li Schalke 04 geliyor.

Kicker de bu konuyu merak edenler icin bir güzellik yapmis ve kendi analizini ortaya koymus:



Resimden de görüldügü gibi, Kicker'in iddiasi Magath'in Türkiye'de baklava dilimi denilen bir orta sahadan olusan 4-4-2 sistemini benimseyecegi seklinde. Gercekten de Stuttgart ve Wolfsburg serüvenlerini hatirladigimizda Magath'in bu dizilisi tercih ettigini ve ileri uctaki ikili forvetin arkasinda bir '10' numara konuslandirdigini görürüz.

Benim izledigim hazirlik macinda ise Magath bu sistemle sürmemisti takimini sahaya. O macta, ilerdeki Kuranyi'nin arkasinda Halil-Rakitic-Farfan'dan olusan bir zincir kurgulamisti ve onlarin arkasinda iki '6' numara ile orta sahayi bütünlemisti. Magath'in demin de dedigim gibi iki forvetin arkasinda bir 10 numara ile oynamaktan hoslandigini biliyoruz. Lakin Schalke'de elinde ne Misimovic, ne de Hleb var. Farfan, Rakitic gibi oyuncular ise daha cok kenarlara, cizgiye dogru acilmaya seven isimler. Mac pratigi ile birlikte, Farfan'dan bir '10' numara yaratilabilir mi; zaman icinde görebiliriz ama simdiden olumlu ya da olumsuz bir sey söylemek pek olasi degil. O bakimdan ben Kicker'in bu dizilisine bütünüyle katilamayacagim, en azindan bu sekliyle bir serh düsüyorum buraya.

Sahada gördügümüz 11 ile de alakali itirazlarim olacak. Mesela solbekteki Kobiashvilli'yi önliberoda görebiliriz. Cünkü Kobiashvili, sagbekteki Önder Turaci gibi, takiminin hücum gücüne katkisi cok iyi degil. Onun yerine, sakatligi gecince Pander olacak orda, o gelene kadar da hazirlik macinda o bölgede denedigi Jan Moravek olabilir orda. Westermann ise zaten Jones sakat oldugu icin orda ve dedigim gibi Jones dönene kadar Kobiashvili de orada denebilir. Bu haliyle Westermann stoperde de kullanilabilir, Höwedes'e alternatif olarak.

Kicker'in sistemle ilgili bir diger iddiasi da, Schalke'nin, Rutten'in topa sahip olmaya calisan ve bol pas yapan takimindan bir an evvel topu hücum bölgesine tasiyan bir takima dönüsecegi yönünde. Bu öngörüye ben de katiliyorum...

Sagacikta gördügümüz Holtby yildiz adayligini zaten ispatladi, onun yanina Jan Movarek (söylentilere göre 1,5 milyon euro), Vasilios Pliatsikas (0,4 milyon euro) dikkat edilmesi gereken isimler. Gecen yilin büyük hayal kiriklarindan biri olan Orlando Engelaar'in da yeniden ülkesine döndügünü belirtelim. 5,5 milyon euroya transfer ettigi bu oyuncuyu Schalke, PSV'ye yaklasik 3 milyon euroya devretti. Bu sezonun en pahali transferi ise Aachen'den gelen Holtby. Henüz daha 18 yasinda olan bu isim Schalke'ye 3 milyon euroya geldi.

Önce Rudi Assauer, arkasindan da Müller'in mahvettigi kulüb bütcesi anlasilan Magath döneminde toparlanacak. Yoksa sezonun en pahali transferi olarak 3 milyon euroyu görmezdik Schalke'de, bu rakam olsa olsa yapilan transferler arasinda en ucuzu olmus olurdu....

Kicker Schalke'nin ligte elde edebilecegi pozisyonun ilk beste bir yer oldugunu söylemis. Bu noktada da katilamayacagim onlara, bence Magath ilk sezonunda cok icacici sonuclar alamayacak ve onbir ile bes arasinda bir yerde kendisine yer bulacak tabelada.

1 Kommentar:

cikkoleite hat gesagt…

Son söylediklerine katiliyorum.Dogru dürüst takviye yapilmadi kadroya.Bircok oyuncunun ismi geciyordu ama hicbiri alinamadi.Isi cok zor acikcasi Magath´in.