Dienstag, 29. Dezember 2009

Entelektüel olmak bu kadar kolay mi?


"Teknik adamlarımız arasında en entelektüellerinden birinin Tolunay Kafkas olduğu konusunda büyük çoğunluk hemfikirdir herhalde...."

Böyle demis Mehmet Demirkol bugünkü yazisinda (29/12/2009, Milliyet). Bu kadar kolay mi entellektüel olmak. Biraz daha düzgün Türkce konusmasi, havaalaninda, takimla birlikte yaptigi yolculuklarda kolunun altinda hep bir kitap tasimasi yeterli midir bir insanin entelektüel olarak nitelendirilmesi icin.

Benim icin entelektüel misal, Etyen Mahcupyan'dir, Murat Belge'dir... Ve o kalibredeki diger isimlerdir. Standarti evrenseldir ve futbol dünyasi, akademi dünyasi, siyaset dünyasi vs. tarzinda ayrismaz. Futbol dünyasindaki bir ismin de, mesela bir oyuncunun, siyasi paradigmalar üzerinde fikir sahibi olmasi, gerektigi zaman elini tasin altina koymasi, cesitli sivil toplum hareketlerine üye olup örnegin Diyarbakir'daki bir Kürt Sempozyumuna veya Sinop'taki bir cevre yürüyüsüne katilmasi gerekir, vakit buldukca... Onlara vakit olmuyor mu, o zaman futbol dünyasindaki kimi bazi haksizliklar ve esitsizlikler üzerine kafa yormali, calismalar yapmali ve eyleme gecmelidir.

Bu anlamda futbol basininda benim görebildigim bir tek Tanil Bora bu sifati hak etmektedir, futbolcu veya teknik direktör anlaminda ise entelektüel olarak nitelendirilebilecek kimse yoktur.

Okunulmasi siddetle tavsiye edilir bir blog ve harika bir yorum

Güzel gelismelerde olmakta Fenerbahce acisindan. Kendi taraftarlari tarafindan dahi sürekli iteklenmekte ve horlanmakta olan bir yönetim ve baskan. Takimin etrafi türlü lobilerle kusatilmis. En son, Sükrü Saracoglu gibi bir stadyumun EURO 2016 listesine sokulmayisi...

Ve bütün bunlara ragmen futbol takiminin ve oyuncularin performans kaybiyla en basta aciklanmasi gereken bir dört haftalik tökezleme halinde siddetle Aziz Yildirim'a yüklenip baskanliktan istifa et ve birak su takimi diyen taraftarlar...

Iste güzel gelismeler oluyor derken de bunu kastediyorum. Bereket ki, her taraftarimiz öyle degil. Trajik adinda yeni bir blog tanidim. Ve bu blogta bugün olaganüstü bir yazi gördüm. Henüz daha görmemis olan varsa, lütfen acsin baksin.