Dienstag, 28. Juli 2009

Magath'li Schalke'nin vaat ettikleri

Sadece Almanya icinden degil, disardan da, örnegin Türkiye'den, futbolseverlerin, Bundesliga denildiginde bu sezon en cok merak ettikleri ekiplerin basinda Magath'li Schalke 04 geliyor.

Kicker de bu konuyu merak edenler icin bir güzellik yapmis ve kendi analizini ortaya koymus:



Resimden de görüldügü gibi, Kicker'in iddiasi Magath'in Türkiye'de baklava dilimi denilen bir orta sahadan olusan 4-4-2 sistemini benimseyecegi seklinde. Gercekten de Stuttgart ve Wolfsburg serüvenlerini hatirladigimizda Magath'in bu dizilisi tercih ettigini ve ileri uctaki ikili forvetin arkasinda bir '10' numara konuslandirdigini görürüz.

Benim izledigim hazirlik macinda ise Magath bu sistemle sürmemisti takimini sahaya. O macta, ilerdeki Kuranyi'nin arkasinda Halil-Rakitic-Farfan'dan olusan bir zincir kurgulamisti ve onlarin arkasinda iki '6' numara ile orta sahayi bütünlemisti. Magath'in demin de dedigim gibi iki forvetin arkasinda bir 10 numara ile oynamaktan hoslandigini biliyoruz. Lakin Schalke'de elinde ne Misimovic, ne de Hleb var. Farfan, Rakitic gibi oyuncular ise daha cok kenarlara, cizgiye dogru acilmaya seven isimler. Mac pratigi ile birlikte, Farfan'dan bir '10' numara yaratilabilir mi; zaman icinde görebiliriz ama simdiden olumlu ya da olumsuz bir sey söylemek pek olasi degil. O bakimdan ben Kicker'in bu dizilisine bütünüyle katilamayacagim, en azindan bu sekliyle bir serh düsüyorum buraya.

Sahada gördügümüz 11 ile de alakali itirazlarim olacak. Mesela solbekteki Kobiashvilli'yi önliberoda görebiliriz. Cünkü Kobiashvili, sagbekteki Önder Turaci gibi, takiminin hücum gücüne katkisi cok iyi degil. Onun yerine, sakatligi gecince Pander olacak orda, o gelene kadar da hazirlik macinda o bölgede denedigi Jan Moravek olabilir orda. Westermann ise zaten Jones sakat oldugu icin orda ve dedigim gibi Jones dönene kadar Kobiashvili de orada denebilir. Bu haliyle Westermann stoperde de kullanilabilir, Höwedes'e alternatif olarak.

Kicker'in sistemle ilgili bir diger iddiasi da, Schalke'nin, Rutten'in topa sahip olmaya calisan ve bol pas yapan takimindan bir an evvel topu hücum bölgesine tasiyan bir takima dönüsecegi yönünde. Bu öngörüye ben de katiliyorum...

Sagacikta gördügümüz Holtby yildiz adayligini zaten ispatladi, onun yanina Jan Movarek (söylentilere göre 1,5 milyon euro), Vasilios Pliatsikas (0,4 milyon euro) dikkat edilmesi gereken isimler. Gecen yilin büyük hayal kiriklarindan biri olan Orlando Engelaar'in da yeniden ülkesine döndügünü belirtelim. 5,5 milyon euroya transfer ettigi bu oyuncuyu Schalke, PSV'ye yaklasik 3 milyon euroya devretti. Bu sezonun en pahali transferi ise Aachen'den gelen Holtby. Henüz daha 18 yasinda olan bu isim Schalke'ye 3 milyon euroya geldi.

Önce Rudi Assauer, arkasindan da Müller'in mahvettigi kulüb bütcesi anlasilan Magath döneminde toparlanacak. Yoksa sezonun en pahali transferi olarak 3 milyon euroyu görmezdik Schalke'de, bu rakam olsa olsa yapilan transferler arasinda en ucuzu olmus olurdu....

Kicker Schalke'nin ligte elde edebilecegi pozisyonun ilk beste bir yer oldugunu söylemis. Bu noktada da katilamayacagim onlara, bence Magath ilk sezonunda cok icacici sonuclar alamayacak ve onbir ile bes arasinda bir yerde kendisine yer bulacak tabelada.

Spor Basinin Nuray Mert'i olma yolunda; Mehmet Demirkol


Artik hicbir hafta yok ki, Demirkol, yazdigi kötümser yazilarla icimizi karartmasin.

Keita gelir, bir yigin kulp bulur.
Ferrari gelir, Gökhan Zan ondan iyiydi, bunu nerden buldunuz der.
Cristian ve dos Santos ile ilgili simdi, o parayi degmezler demektedir...
Daum gelir, bu adam zaten Avrupa'da basari pesinde kosmaz, o parasini alir keyfine bakar der...

Nuray Mert'i bilenler bilir, hemen hicbir konuda olumlu düsünceleri, yasanan sürecle ilgili iyimserlikleri yoktur. Sürekli homurdanir, sürekli huysuzlanir, sürekli siz bunlarin iyi oldugunu düsünüyorsunuz ama bunlar bos seyler der durur...

Artik ruhum sikilmis durumda ondan. Okumuyorum bile uzun zamandir. Mehmet Demirkol'un bu kötümserlikleri de beni cok yormaya basladi. Kendisine de bu konuda cok elestiri geliyor anlasilan ki, yazisini su cümlelerle bitirmis:

"Yine canınızı sıktım, biliyorum. Bu futbolun boş zamanında Ferrari muhteşem, Cristian 10 numara, Keita fevkalade demem lazım belki de."

Ya kurnazlik yapiyor kendince, ya da anlamiyor bizim gibilerin derdini. Cünkü kendisine kimse Fotomac gibi degerlendirsin demiyor olan biteni. Ama bu kadar kapkara, bu kadar kötümser de olunmaz ki yahu. Hic mi iyi tarafi yok, diyelim bir Keita transferinin, Ferrari'nin ya da Cristian'in... Halbuki gecen hafta kendisi idi, Cristian'i tanimiyorum o yüzden onunla ilgili birseyler yazmak istemiyorum diyen... Simdi nasil oluyor da o adamin pu parayi etmeyecegini yazabiliyorsun?

Zico geldiginde de cok olumsuz düsünceler tasiyordu Demirkol. Hatta ilk senesinde sampiyon olduktan sonra ikinci sezonuna girerken Zico ile Fenerbahce, Demirkol, 'cok bile kaldi onun simdiye kadar gitmesi gerekiyordu' dedi... Evet aynen böyle dedi. Gitmesi gereken Zico ile Fenerbahce'nin ceyrek finaline sahit olduk. Denizli Besiktas'in basina geldiginde de yine yiginla kötümser yazilar yazmistir. Ve Denizli sampiyon oldu...

Demek ki neymis, insan yanilabiliyormus... Öyle ic karartirip durmaktan bir yere varilmiyor, aksine yaydigin negatif ve sinir bozucu hava ile kalip kaliyormussun.

Gelecek sezonda FC Köln ve olasi problemleri

Ligin baslamasina cok az bir süre kaldi. Ama FC Köln'ün problemleri daglar gibi, önlerinde duruyor. Gecen gün Bayern karsisinda alinan 2-0'lik maglubiyet de bir hayli suratlari asmis durumda, Köln cenahinda.

Kicker, Köln'ün sikintilarini özetlemis maddeler halinde... Ve bunlari su sekilde siralamis:

Novakovic'in sakatligi ve kisa sürede takimda yer alamayacak olmasi, Podolski'ye yardim edecek, onun pozisyonlara gormesini saglayacakyeni yaratici oyuncu eksikligi, bu eksiklige care olmasi icin transfer edilen Maniche'in Nisan ayindan bu yana antremanlara cikmamis olmasi ve kilolari vs.

Ben bunun üzerine yine Podolski odakli bir problemi ekleyebilirim. 10 milyon euroluk maliyetiyle Podolski bu takima oldukca lüks bir oyuncu. Öbür taraftan tüm Köln taraftari Podolski'yi simdiden kurtari ilan etmis durumda. Halbuki bundan dört sezon evvel küme düstüklerinde kadrolarindaydi Podolski. Podolski üzerinde olusan bu yogun beklenti ve kadro yetersizliginden ötürü Podolski'nin olasi caresizligi, büyük bir hayal kirikligi ve takimin havasini bozucu bir etki yaratabilir.

Bu derece pahali bir oyuncuyu kadrosuna katip da var oldugu noktadan bir milim dahi ileriye gidemeyecek olmasi Köln'ün, taraftarlari icin elbette stres ve homurtu unsuru olacaktir. Köln ile ilgili bir baska problem olarak da Wome'nin bölgesi gösterilebilir. Siklikla sakatanmasi, haliyle devamlilik sikintisi yasamasi; zaman zaman izinsizce ortadan kaybolmasi vs. gibi nedenlerden dolayi, kadrosunda ikinci bir solbek olmadigi icin Köln'ün bu husus da basini agritabilir.

Bu sezon icin Soldo, Daum'dan farkli olarak, daha cok pas yapan ve kisa paslarla rakib yari alana yerlesmeye calisan bir takim kurmak istedigini söyledi. Eldeki malzeme ile bu ne derece mümkün; bilmiyorum.

Gecen sezon kadroda bir hayli yer bulabilen Vucicevic bu sezon yok. Onun yerine KSC'den bosvervizsiz Freis alindi. Freis daha golcü, ama Vucicevic'in de bileklerine olan hakimiyeti, Freis'da yok. Bunun disinda giden oyuncu yok kadroda. Boeteng'i Getafe'nin istediginden bahsediliyor. Orta göbegi, Petit ve Maniche ile kapatacagini onlarin yedegi olarak da kadroda, Pezzoni ve Matip'in varligini göz önünde bulundurursak, Boeteng'den gelecek parayi reddedemeyebilir diye düsünmekteyim, Köln'ün...

Sakatliklar düzelirse, antreman eksikleri de tamamlanirsa ideal onbirinin su sekilde olacagini tahmin ediliyor:


Daum'un dizilisinden farkli olarak Podolski'nin tam olarak ilerde olmasa da, Novakovic'in yakinlarinda dolasacagini söylebiliriz. Daum'layken Podolski'nin yerinde oynayan oyuncu su kadroda görülen Freis ve Ehret arasinda bulunmaktaydi, bu durum da Novakovic'i yalnizliga ittiyordu.

Petit ve Maniche ikilisinden kurulu göbeginden üretken olabilecegi düsünülebilir ama merak ediyorum bu haliyle orta saha direnci ne hale gelecek Köln'ün... Ehret ve Freis'in yerine Sonou ve Chihi isimli iki farki oyuncu daha var alternativ olarak. Ama onlarin da bu takima cok fazla faydasi maalesef olmaz.

Sayet baska takviye yapilmazsa bu takimla FC Köln'ün kümede kalma mücadelesinin icinde olacagini yeniden, iddia edebilirim, zira bu onbir her zaman sahada olmayacaktir ve maalesef eksik parcalarin hicbirinin yeri tam olarak dolacak durumda degil yedeklerin yetersizliklerinden.
Gecen sezon elde edilen lig onikinciligi ise bu sezon elde edilebilecek en iyi derece olur bence...