Samstag, 27. Dezember 2008

Sampiyon adaylari üzerine beyin jimnastigi

Blogumuzda yaptigimiz anket devam ediyor. Sitenin okur sayisini azligi ankete de yansimis durumda. Katilim henüz cok az. Ama az da olsa bizlere bir fikir sunuyor. Buna göre su anda 3'er kisi Fenerbahce ve Sivasspor'u sampiyonluga en yakin taraf olarak görürken, Galatasaray ve Trabzonspor icin 2'er kisi oy kullanmis. Ankaraspor'a kimse sans tanimazken, Besiktas'a da sasirtici bir sekilde sadece 1 kisi oy vermis.

Aslinda bu tür anketler gercek fikiri tam olarak yansitmaya da bilir. Cünkü, Fenerbahce diyelim mesela, oy verenler, kendisi Besiktaslidir ama Fenerbahce'yi sampiyonluga yakin görüyor mudur, yoksa Fenerbahceli oldugu icin mi Fenerbahce'ye oy vermistir. Bu tür durumlarda genelde ikinci sik devreye girer.

Neyse, ben de su ana kadar ki performanslarindan dogrultusunda bu takimlarin degerlendirmesini yapmak niyetindeyim bu postta.


1. Galatasaray: Bana kalirsa sampiyonlugun en büyük favorisi. Nedenlerini ise söyle siralabiliriz:
  • Ligin basindaki zorlanmalari ve yeni hocanin alisma devresini atlattilar.
  • Türkiye Ligi standartlarinda cok iyi bir kadroya sahipler. Hatta en iyi kadro onlarda diyebilirim.
  • Kalede Santics önündeki Servet-Meira onlarin önünde Mehmet Topal-Ayhan ikilisi ve ileri uctaki Lincoln-Baros hatti veya iskeleti hem islerlik hem de form seviyesi acisindan cok iyi durumda.
  • Bu tür yarislarda takimin kendine güven duymasi cok önemlidir ve taraftarlarin da takima. Galatasaray da sezon basinda Sampiyonlar Ligi'nden elenerek kücük capta bir krize ve güvensizlige dogru sürüklemisse de camiayi su anda Avrupa'da yoluna devam eden taraf olmalari, kendilerine yeniden "bu ligin aslani biziz" güvenini vermise benziyor.

2. Fenerbahce: Bana kalirsa Gatasaray'dan sonra en yüksek sampiyonluk sansi Fenerbahce'nindir. Hatta bu iki takim arasinda gecer diye düsünüyorum son haftalar. Fenerbahce'nin avantajlari ise sunlar.

  • Sampiyonlar Ligi'nden elenmis olmalari travmayi atlatiktan sonra ki atlatilmis durumda o travma, Fenerbahce'nin önündeki tek hedefin lig olmasi ve sadece lige konstre olabilecek olmasi cok büyük bir sans onlar adina.
  • Bir hayli tartismali da olsa, büyükler icerisinde iyi kadrolardan ve sonuca etki edebilecek yildizlara sahip takimlardan birisi Fenerbahce, Galatasaray gibi. Guiza-Semih-Alex-Deivid ekipmani her seye ragmen cok tehlikeli ve güclü.
  • Fenerbahce'nin diger artisi, diger büyüklere nazaran, ya da sampiyonluk adayi takimlara, iyi savunma kurgusuna sahip olmasi. Ve geriye yaslandigi zaman kolay kolay gedik vermeyisi.
  • Herkesin aksine fikstürün de Fenerbahce lehine olabilecegini düsünüyorum. Cünkü bir önceki maddede söyledigim gibi, Fenerbahce'nin cok iyi bir savunma kurgusu var ve esas sikintisi kendisi oynamak ve sonuca gitmek zorunda oldugu maclar. Oysaki, ligin ikinci yarisinda Inönü ve Ali Sami Yen'e gidecek olan Fenerbahce sayet maci kazanmak zorunda olan taraf olmazsa sahadan istedigi sonucu alip cikabilecek sistemi tasiyor.

3. Trabzonspor: Sampiyonluk sansi yukardaki ikiliye göre daha az olmakla birlikte, geride kalan diger adaylardan da daha sansli benim gözümde Trabzonspor. Trabzonspor'un kadrosu sampiyonluk icin yeterli degil. Esasen bu haliyle Trabzonspor'un ligi yukarlarda bitirelebilecek olmasi, ligin son haftasina kadar sampiyonlugu koruyarak kendi marka degerini güclü tutmasi yeterli Trabzonspor icin. Esas hedef gelecek senelerde sampiyonluk olmali.

4. Sivaspor: Sivas'in sampiyon olmasina gerek yok. Iki sezondur istikrarli bir sekilde zirveye oynamalari yeter de artar. Bu sezonda Uefa'ya katilacak seviyeye gelirlerse yeter onlar icin. Sivas icin hedef, bu performanslarini gelecek sezonlara da tasimasi olmali. Iyi bir stadyumla seyircileriyle bütünlesmeli ve ligin sert deplasmaslarindan futbol cenneti sehirlerinden biri olmali. Her sene zirveyi zorlayip samiyon olamasa dahi büyükleri ürküten taraf olabilmeleri. Tesislesmeleri tamamlar, kulüp bütcesini belirli bir güce getirirlerse zaten artik Genclerbirligi veya Bursaspor degil Sivasspor bu ligin Kayseri ile birlikte Deportivosu, Levrkusen'i veya Tottenham'i olurlar.

5. Besiktas: Sayet Ertugrul Saglam devam ediyor olsaydi Besiktas bugün daha iyi bir yerde olurdu bence. Mustafa Denizli ismi Besiktas'in basina gelebilecek en büyük felaketlerden birisiydi ve maalesef geldi. Mustafa Denizli ile Besiktas bu isi kaybetmistir.

6. Ankaraspor: Ankaraspor'un birakalim sampiyonlugu, ligin buralarina kadar gelmeleri sadece bizler icin degil kendileri icin de süpriz. Aslina bakarsak, bence Sivaspor'dan daha iyi bir kadroya sahipler. Ama onlar Sivasspor'un yaptiklarini yapabilirler mi; emin degilim. Oldukca iyi bir ilk yari gecirdiler ve aslinda oldukca stabil denilebilecek bir takim oyunu ve savunmasi sergilediler. En büyük sikintilari gol bulmak. Gol pozisyonlarina girmek veya girdikleri pozisyonlari degerlendirebilmek. Bu konu onlarin en büyük sikintisi, bunu halledebilirlerse, Besiktas'i ve Sivas'i altlarina alabilirler....

...........

Simdilik bu kadar degerlendirmelerimiz. Ilerleyen haftalarda bu yazdiklarimizi unutacak degiliz elbette. Gelecek sonuclara göre, fikri takip yaparak bu posta zaman zaman atiflarda bulunacagiz.