Donnerstag, 29. Januar 2009

Fener iyi yolda... hem de cok iyi...!

Fenerbahce'yi izlemek zevk veriyor bana bu sezon. Ne kadar basarili olmus olursa olsun, Zico'yu ve takimini bir türlü sevememistim ben. Tam manasiyla tarig edemiyordum ama bir sogukluk yasiyordum o takima karsi. Saniyorum bunun nedeni takim icerisindeki laubalilikti. Mac seciyorlardi. Fenerbahce'nin bulunmaz hint kumasi Alex'in bünyesinde halen devam eden bu laubalilik Zico sayesinde tüm takima sirayet etmisti. Mac seciyorlardi; Chelsea'i karsisinda disedis oynayabilen, Inter'e sahayi dar eden takim, icerdeki maclarda hicbir sey yapmiyordu. Hele hele bir beraberligin bile yeterli olacagi Galatasaray karsilasmasindak acz bardagi tasiran son damla olmustu.

Aragones'in Fenerbahcesi ise, halen hocanin bence istedigi takimin % 30'unu ancak görebiliyoruz sahada ama, bunun tam tersi her maca ayni ciddiyetle cikan daha "takim" olmus bir takim. Aragones'in oyun anlayisi Zico'nunkinden cok farkli. Zico temposu düsük bir takim yapmisti. Cünkü ona göre bu takim yüksek tempoda oynayamazdi, kadro müsait degildi, oyuncularin yetenegi buna el vermiyordu, yüksek tempolu oynanirsa pas hatasinin yüksek olacagini ve bunun takima zarar verecegini düsnüyordu. Bu taktikle oynadi ve avrupa'da cok basarili oldu. Aragones ise aksini yapiyor. Tempolu genis alanda, hizli, pas yaparak dikine hücuma cikan, beklerin sürekli atakta oldugu bir takim. Bu takimi yaratmak kolay degil elbette. Cünkü iki sezondur temposu düsük olan bir takimi bir anda birkac bites yukari cikartmaya calisirsaniz, avrupa'da bu sezon yasanan hayal kirikligi ve sezon basindaki bocalama kacinilmaz olur. Ama artik yavas yavas bu tempolu oyunu tutturmaya basladi takim. Son iki karsilasmanin, yani dünkü Bursa ve gecen hafta sonu oynanan Trabzonspor karsilasmalarinin soluk kesen temposu buna cok iyi bir örnek.

Tabii Fener halen cok kisir hücum bölgesinde. Savuma kurgusu iyi olan ekipler karsisinda pozisyon bulmakta halen cok zorlaniyorlar. Dünkü macta dahi, yani o kadar iyi oldugu söyledigimiz macta, topu topu üc pozisyonu var Fener'in. Gol de bir duran toptan (korneri kullanan isim Alex degil, ve Fenerbahce Alex'siz de kornerden gole ulasabiliyor, bu da Alex'in bu takim hicbir sey olmaz diyenlere kapak olsun yeniden). Bunun nedeni belli, takim temposunu arttirdi ama bu tempo da halen yetersiz.

Sayet bir vites daha artirirsa bu tempoyu, ki saniyorum 3-5 mac sonunda o noktaya da ulasacaktir, su anda karsisinda pozisyon bulmakta zorlandigi, savunma kurgusu nisbeten iyi olan Sivas, Bursa, Ankaraspor, Trabzonspor karsisinda da daha net pozisyonlara ulasabilcek bir takim olacaktir. Cünkü temponuz ne kadar artarsa rakibinizin savunmasinda hata yapmasini daha cok saglarsiniz, onlari ters ayak üzerinde yakalamak daha cok mümkün olur, hizli ataklar, ve hizli ama hatasiz pas trafigi savunma kurgusunun bozulmasina yol acar.

Fenerbahce'nin mevcut tempo seviyesi, saniyorum halen Hacattepe, Kocaeli, Konyaspor gibi takimlarin savunmasinda gedik acabilmek icin yeterli. Ama dedigim gibi bundan bir süre sonra bu takimlarin bir vites üzerindeki takimlarin savunmasini da acmak simdiki kadar zor olmayacak. Ve bu teknik ekip devam ettikce, bir süre sonra Avrupa'daki rakipleri karsisinda da tutunabilecek ve pozisyonlara ulasabilecek bir tempoya erisecek takim. O yüzden sabirla beklenmeli Aragones'in takimi.

Aydinlik günler cok uzaklarda degil...