Freitag, 23. Januar 2009

Ankaraspor-Konyaspor: 3-0

Ikinci yarinin acilis macinda bugün aksam Ankaraspor ile Konyaspor karsi karsiya geldi. Maci Ankaraspor'un kazanacagini tahmin ediyordum ama bu kadar kolay olacagini sanmiyordum. Karsilasmanin daha 1. dk'sinda defanstan cikarken kaptirilan tehlikeli bölgedeki top Mehmet Cakir'in mahir ayaklarindan gole dönüstü. Bu gol Ankaraspor'un oyununu cok rahatlatti. Cünkü Konyaspor belliydi ki daha cok ayaga pas yapmaya calisan, topa sahip olmayi ve onu cevirmeyi seven Ankaraspor'a karsi sert pres ile ise soyunmustu. Bu gol olmasaydi bir hayli zorlanabilirdi Ankaraspor sanki. Attigi bu golün üstüne bir süre yatan Ankaraspor ilk yarinin sonlarina dogru "meshur" pas oyunlarindan birkac demet sundu. Konyaspor biraz da sansiz tarafti iki tane -bence- tartismali penalti calindi aleyhlerine. Biri gol olmadi da ikincisini affetmedi neden ilkonbirde olmadigini anlamadigim Neca.

Ankaraspor maci rahat cikartti. Konyaspor'dan oyun anlayisi olarak da kadro olarak da zaten bir numara büyüklerdi. Konyaspor eksik kalinca bu daha da artti. Onliberolarin istahli sekilde hücum bölgelerinden dolasmalari, sag-bek ve sol-bekleirn caplarina bakmadan mütemadiyen kanattan bindirme yapmalari, ilerdeki tek forvet Konate'nin yipratici kosulari ve presleriyle oldukca güzel bir takim görüntüsü verdiler. Ama ikinci yari iyice gardi düsmüs Konyaspor karsisinda sonuc sadece 3-0 ile bitmisse -evet sadece yoksa 6-0 olurdu mac cok rahat; bu aslinda oyun disiplinine takim kimligine cok önem veren Aykut Kocaman'in ögrencilerinin bu duruma oldukca büyük tezat olusturacak sekilde bencil ve disiplinden yoksun oynamalarindan ötürüydü. Özellikle de Özer ve Bilal bu konuda basi ceken isimlerdi.

Maci izlemeye en cok da Theo Weeks icin gittim. Ne ki ilk yarinin "tesadüfen" parlayan yildizi hocasi tarafindan yine Adem Kocak'a tercih edilmemisti. Zaten kendisini tanidiysak bu hocasinin ona verdigi degerden degil Adem Kocak'in sakat olmasindanmis. Bu takimin su anda var olan tek sikintisindan bahsedeceksek o da bu nokta. Oldukca genis ve lig standartlarinda iyi bir kadroya sahipler. Ve oyuncularin kaliteleri birbirine yakin. Bu adam varken sunlar nasil oynar diyemiyorsunuz pekcok bölgede. Ama bu pekcok kaliteli isimden bazilari neredeyse hic kullanilmadan ilk yarida simdi takimdan ayrilmak durumundalar.

Risp, Tita, Konate ve De Nigris nerdeyse hic kullanilmadilar koskoca ilk yarida. Simdi Risp, De Nigris vs. beklenen verimin alinmdigi icin gönderilmek isteniyor. Bir oyuncudan beklenilen verimin alinip alinmayacagi nasil belli olur cok merak ediyorum simdi. Fenerbahceliler söylese ki, Maldonado'dan gerekli verimi alamadik. Cok anlasilir. Cünkü Sampiyonlar Ligi de dahil pekcok macta kendisine sans verildi oynama firsati edindi kendisi. Ama hicbic mactaki performansi bir digerinden farkli ve tatmin edici degildi. Pekii Risp kac macta forma giydi bu sene; hic. De Nigris; cok az. Tita nerdeyse hemen hic. Tek basina atreman performansi yeterli midir böyle birsey icin.

Cok ünlü ve kabul görmüs teknik direktörlerinin sistemetik sekilde uyguladiklari bir yöntem vardir: Rostasyon. Iste Ankaraspor'da su anda eksik olan bu. Bazi oyuncular mütemadiyen kendi aralarindan macin 60.dksindan itibaren degistirilmelidir mesela. Yana maca Hurriyet-Adem önliberosuyla ciktiysa hoca ilerleyen dakikakarda sonuc ne olursa olsun Theo Weeks'i almalidir maca. Ve sayet bir süre böyle devam ederse, belli bir süreden sonra da bu iki isimden birisi yedek baslarken Weeks onun yerine onbirde baslamalidir. Murat Tosun'un, Konate'nin ve De Nigris'in performansini ancak birbirlerine esit oranda sans verdiginiz anda degerlendirebilirsiniz. De Nigris gitti simdi Meye geldi. Degisen ne olacak cok merak ediyorum, ve kendi tahmini söyleyeyim, ne Konate ne de Meye dogru düzgün oynatilmayacaktir hocalari tarafindan onlarin yerine mütemadiyen Murat'i görecegiz kadroda.

Türkcell Süper Lig yeniden ve tahminler...

Uzun bir devre arasindan sonra (saniyorum 6 haftalik) mesin yuvarlak yeniden sahaya iniyor. Futbolseverler icin bu aralar elbette özleticidir. Türkcell Süper Lig'i gibi bir lig dahi özlenebilmektedir.

Bunun yaninda cok da heycanli bir acilis haftasi bizleri bekliyor. Acilis maci Ankaraspor ile Konyaspor arasinda. Fenerbahce'nin Trabzon ile, Sivas'in da Galatasaray ile oynayacak olmasi ve cuma maci olmasi hasabiyle bosalan dördüncü naklen yayin kontenjanini doldurmak Ankaraspor ile Konyaspor'a düsmüs. Temposu cok yüksek bir karsilasma beklemiyorum. Ve öyle tahmin ediyorum Ankaraspor 3 puani kazanan ekip olacak.

Cumartesi günü ise öglen saatinde oynanacak cok önemli bir macla basliyor. Sivasspor-Galatasaray. Hemen herkes Sivas'in sayet bu sezon gecen seneki gibi büyükler karsisindaki basarisizligini sürdürmez ve onlardan da puan almasini bilirse zirvedeki sansinin cok ciddi oldugu kanaatinde. Keza Sivas bu sene simdiye kadar Fenerbahce'den 3, Tranbzon deplesmanindan da 1 puan cikartti. Galiba Besiktas ile de Istanbul'da berabere kalmisti. Oldukca iyi sonuclar. Ama ben yine de Galatasaray karsisinda Sivas'in sonuca gidebilecegini sanmiyorum. Beraberlik degil, hem de 3 puan sari kirmizililara. Günün ayni saatinde yapilacak diger üc karsilasmada da, iki evsahibi Ankaragücü ve Kayserispor sirasiyla Antalyaspor ve Genclerbirligi karsisinda galibiyet elde ederken, Eskisehir-Gaziantepspor karsilasmasi beraberlikle biter tahminindeyim.

Günün kapanis maci Besiktas ve Denizli arasinda ve bence tahmin yürütmeye de hacet yok sonucla ilgili.

Pazar günün ilk iki karsilasmasi Bursaspor-Belediye ve Kocalelispor-Hacattepe karsilasmalariyla ilgili hic ahkam kesme taraftari degilim. Aksam ki mac ise cok önemli ama gönlüm Fenerbahce'den yana oldugu icin akli bir tahmin yürütmeden uzak olacagimi itiraf etmeliyim. Gönlüm Fenerbahce'nin kazanmasini isterken, hislerim sanki takilacagimiz yönünde.