Donnerstag, 30. Juli 2009

Bilica+Bekir+Önder vs. Lugano+Edu


Fenerbahce medyasinda, taraftarlarinda, bloggerlarinda en cok bu dillendirriliyor:

"Fenerbahce'nin savunmasi yetersiz. Bekir-Önder-Bilica üclüsünün ikisinden olusturulacak savunma birakin Avrupa'yi, lig icin bile yetersiz gelebilir, basimiz cok agrir. Ya Lugona veya Edu'dan biri dönmeli takima, ya da baska bir yabanci futbolcu alinmali oraya."

Tabii daha evvelinde kadronuz, Alex-Terry ikilisinden kurulu olsa idi ve onun arkasindan bu yukarda bahsettigim üclüye teslim edilmis olsa idi takim; bu kaygular yerinde olurdu.

Ayni taraftar güruhunun sahiplendigi, efsanelestirdigi ikili Edu-Lugano.

Iste bir tanesi, kapi kapi dolasip kendine kulüp ariyor, bir tane talipli bulamadi. Hamburg bile onu degil Lazio'nun stoperini tercih etti. Stoperini devreden Lazio ise alacak olsa herhalde simdiye kadar alirdi. Ya da Lugano'nun ücretinde ciddi bir indirime gitmesi lazim. Velhasil, o cok büyük savunma oyuncusuna nedense üst düzey hicbir takim talip olmuyor.

Edu, sakat. Sakat olmasaydi da simdi o da kendisine takim ariyor olsaydi, emin olun, Lugano'nun akibetinden farkli olmazdi. En fazla ülkesinde bir müsteri bulur kendine orda oynardi.

Fenerbahce-Arsenal macini hatirliyorum, Arsenalliler defalarca kez kaleciyle karsi karsiya kaldilar savunmanin arkasina ve arasina atilan toplar sayesinde. Sadece 5 gol yedi Fenerbahce ama iki katini da yiyebilirdi- o derece cok ve tehlikeli pozisyonlar verilmisti. O savunma Edu ve Lugano'dan kuruluydu.

Bunlari söylediginiz zaman söyle bir argüman öne sürüyorlar: "Ama orta sahanin zayifligi Arsenal forvetlerinin bu kadar kolay pozisyon bulmasina neden oldu"

Ne zamandan beri savunmada verilen aciklarin bas sorumlusu o savunma oyunculari degil de orta saha oyunculari suclu gösterilmeye baslanir oldu bilmiyorum. Sayet o forvetler defalarca kez orta sahadan cok tehlikeli paslarla beslenleser ama savunma göbegindeki oyuncular bu tehlikeleri defalarca kez toplasa ama aradabir kacirdigi olsa bunlarin da birkaci gol olsa denilebilir ki, savunma göbegi o yogunlukta elinden geldigi kadar direndi.

Bu ikili ne zaman cok iyi oynadi? Zico'nun Avrupa maclarinda. Cünkü o zaman Fenerbahce takim halinde iyi savunma yapiyor, geride cok iyi alan daraltiyor, sakin top yapiyor, tempoyu düsürüyor ve bu sayede hücuma cikarken kaptirilan toplarda genis alanda yakalanmiyorlardi. Geri kalan bosluklari da artik o kadar olsun savunma meziyetleriyle Edu ve Lugano toparliyordu.

Bu sezon, Daum'un yine tempoyu arttirmayi düsünen bir takim oynatmaya calisacagini tahmin ediyorum. Bu haliyle de Bilica ve Önder ikilisinin genis alanda yakalanmalari cok muhtemel. Ama ayni durum, bunlarin yerine bu efsanelestirilen Edu-Lugano ikilisi olsa da gecerli oldurdu...

Bilica, gerek Edu gerekse de Lugano'dan cok daha zeki, geriden oyunu kurabilen bir savunma oyuncusu. Ayni zamanda aynen Lugona gibi güclü ve rakibine ön alanda önceden basan bir isim. Bekir, agir oldugu hic tartisma götürmez Edu-Lugano ikilisine kiyasla cok daha cabuk. Araya atilan toplari süpürebilir. O da yine Bilica gibi topu geriden oyuna sokma konusunda diger ikisinden cok üstün. Sadece zamana ihtiyaci var. Pismesi, olgunlasmasi, oynayarak mac pratigini gelistirmesi lazim. Önder'in Edu'dan hicbir sekilde geri olduguna ise inanmiyorum.

Gercek olan bir baska sey daha var ki, savunma oyunculari uzun süren birliktelikleri sonrasinda basariyi yakalayabiliyorlar. Edu-Lugano ikilisinin ilk geldigi dönemleri de hatirliyoruz. Alkmaar, Frankfurt maclarinda yaptiklari hatalari unuttuk mu bu ikilinin?

Van Gaal Lucio'nun bile gitmesine göz yumuyor ve yerine monte etttigi isim henüz daha profesyonel hicbir mac yapmamis Badstuber. Paf takimdan yükselme A takima. Fenerbahce camiasi ve hocasi ise hala vasat seviyedeki Lugano, Edu gibi futbolculari icin belki büyük bir yildiz olacak olan Bekir'e burun kiviriyor.

Keine Kommentare: