Freitag, 18. September 2009

Beklenen hezimet; Fenerbahce- Twente: 1-2


Fenerbahce'nin Avrupa Ligi'ne maglubiyetle baslamasi bizleri cok üzdü tabii ki. Ama beklenmiyordu desek; yalan olur. En azindan kendi adima bunu söyleyebilirim. Hatta Sion ile yapilan rövans karsilasmasinin ardindan yazmistim bunu.

Fenerbahce bir Avrupa maci icin aslinda mantikli denilebilecek bir taktiksel anlayisla cikmisti sahaya. Yani tempoyu düsük tutmaya calisiyor, öncelikle geride acik vermemeye önem gösteriyor, firsat bulursa da ileriye cikmaya calisiyordu. Bu, döneminizde en cok itibar gören taktiksel anlayis, uluslararasi maclarda.

Lakin burda bir hususun altini cizmekte fayda var: Twente kim idi ki, Fenerbahce onun karsisinda da bu bahsettigim tedbirli anlayis ile oynamaliydi? Sahip oldugu potansiyel ile Fenerbahce'nin Twente'yi dümdüz etmesini, Avrupa Ligi'nin tepesini zorlamasini beklemeye sonuna kadar hakkimiz var. Ötesi berisi yok bunun. Kimler bu kupada son yillarda final oynadi; Bremen, Shaktar, Zenit, Rangers, CSKA vs. Bu ekiplerin hangisi Fenerbahce'den "sinif" anlaminda daha yukarda? Hicbiri.

Ama sahadaki oyuna baktigimizda; Fenerbahce'nin top cevirme ve sahaya yayilma konusunda rakibinin gerisinde kaldigini görüyoruz. Savunmada cok büyük hatalar yapmadi; belki de rakibinin capi buna müsait degildi, ama hücum anlaminda da tam manasiyla sefilleri oynadik. Maalesef.

Cözüm nedir diye soracak olursak; benim buna verecek cevabim yok. Bu haddime düsmemistir. Ben sorunlarin ne oldugunu söyleyebilirim sadece.

Ona göre bakarsak da Fenerbahce, Aziz Yildirim'in agzindan cikan öpen takim olma vaadini gercekleyemeyecegini göstermekte. Hakikaten de gecen sezonun verem eden takimini büyük oranda koruyarak yepyeni bir takim yaratmanin cok olasi olmadigi acikti. Üstüne de, Avrupa'ya nazaran daha temposuz ve futbolun daha az "isirgan" oynandigi bir ligten iki tane cok fazla da bilinmeyen ve nasil cikacaklari merak edilen iki isim transfer edilmisti. Neticede onlardan bir tanesi de kofun kofu cikinca Fenerbahce beklentilerin uzaginda kalmakta gecikmedi.

Kisa vadede büyük bir degisimi beklemiyorum. Gruplardan cikabilirsek cikariz, ama onun bir ötesine gecebilme olasigi yok bence takimin. Ligte de puan kaybi yasarsa Fenerbahce belki dizilis ve taktik anlayislarinda degisiklige gidebilir Hoca, ama hala en degerli oyuncusu Alex olan bir takimin hangi sistemi ve dizilisi denerse denesin olaganüstü bir degisim gecirmesi mümkün degil. Sonumuz cok parlak degil.

Keine Kommentare: